Sunday, April 5, 2009

cuCuR & musHroom Soup

hari Sabtu lepas, kami (aku,Mclong,Intan) telah bergotong royong menyediakan menu ni untuk breakfast la kununnya.. makan 11pg bley dikira berakfast ke??

Menu 1 : Cucur iKan Bilis
mula2 ingat nk wat cucur ceendawan, tp cendawan kat kedai runcit kt bawah lmbt smpai, wat cucur ikan bilis jer la..

bahan2: tepung gandum, air, bawang potong dadu, ikan bilis, garam secukup rasa

cara membuat : bancuh tepung ngan air(agak2 jgn cair la), masukkan bawang+ikan bilis+garam, gaul smpi sebati sume..panaskan minyak, goreng jangan smpai hangus..hiks..


cucur yg da siap dipotong selepas digoreng.. kalu ade yg hangus tu, mclong yg buat yer.. kui3

menu 2 : Mushro0m souP
resepi ni syarq yg bagi..kami buat mengikut resepi ni la.. naseb baek jd.. =)

bahan2 :
  • 1 mangkuk cendawan (dikisar)
  • beberapa ketul ayam
  • 1 tin susu sejat
  • 1 biji bwg besar kuning (potong dadu)
  • 3 biji limau kasturi
  • 1 sudu tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air)
  • 2 cawan air
  • 1 sudu lada hitam (ditumbuk)
  • garam & gula secukup rasa

musHroom soUp hampir meNjadi..

cara membuat :
  • rebus ayam untuk dapatkan air rebusan & isi ayam dicarik2
  • tumis bawang sampai wangi
  • masukkan air rebusan ayam
  • masukkan cendawan yg dikisar. Tunggu hingga mendidih.
  • Masukkan susu sejat, tepung, air & tunggu sampai mendidih lagi.
  • Masukkan air limau kasturi, lada hitam, garam, gula, ayam yg dicarik.
  • Kacau dan rasalah sesedap rasa & tambahlah ape yg terkurang yer..
  • Taraaa... siap untuk dimakan..yum3

nyum3..sedaP hingga menJilat sudu =)

p/s: Lps mkn2 ni g kenduri rumah Wan Rai plak..

No comments:

Post a Comment